Földkábelezés a Felső-Kiskunágban

Befejeződött a TúzokLIFE keretében a földkábelezés a Felső-Kiskunságban. Az Elmű szolgáltatási területén, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Duna-ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területeinek találkozásánál több mint 30 km hosszú kábelszakasz került föld alá, és nyílt meg a táj és az élőhely a túzok számára, valamint ezeken a szakaszokon további fajok tudják elkerülni a vezetéknek ütközés mellett az áramütést is.

Kelnek a túzokcsibék

Elindult a túzokcsibék kelése, adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Ez (is) kritikus időszak a túzokok számára, több szempontból is. Idén a kedvezőtlen időjárás miatt a fészkelések elhúzódtak, változatos korú csibékre lehet számítani, amellett, hogy a költések egy része még tart is.

Túzok hírek a Noé barátai műsorban

A Duna Televízióban futó Noé barátai állatvédelmi műsor május 15-i adásában a túzokról is szó volt. Előkerült a túzokdürgés, a túzok költése, a faj természetvédelmi problémái, illetve a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén megfigyelhető túzokoról gyönyörű videók is láthatóak, illetve Lóránt Miklós, hazai túzokvédelmi koordinátor nyilatkozott. Az adásban emellett egy másik természetvédelmi szempontból jelentős faj, a rákosi vipera védelméről is beszámoltak.

Túzokvédelmi program a MAVIR-nál

A légvezetéknek ütközés jelentős veszélyeztető tényező a túzokra nézve. A Túzokvédelmi LIFE projektben túzokélőhelyeken lévő középfeszültségű vezetékeket visznek a föld alá a szolgáltatók. Az elektromos hálózat további fontos elemei a nagyfeszültségű vezetékek, Hazánkban a nagyfeszültségű elektromos hálózat szerencsére nem közvetlenül a túzokélőhelyeken vezet, de a hazai populáció részei közötti átmozgásoknál a túzokok az ország nagy részén keresztezhetik ezeknek a légkábeleknek az útvonalát.

Tavaszi szinkonszámolás eredmények Dévaványáról

Az év során többször, így tavasszal is szinkronszámolással veszik számba az országos túzokállományt a szakemberek. Jelen időszakban ez azért könnyebben kivitelezhető általában, mert a túzokok javarészt a dürgőhelyeken csoportosulnak. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján további részletek találhatóak az eredményekről is.

Túzokdürgés Ürbőpusztán

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) a járványhelyzetre való tekintettel mostanában élő Facebook videókkal jelentkezik a működési területéről. A legközelebbi bejelentkezés május 31-én, 10:30-kor lesz, témája az ürbőpusztai túzokdürgés. A műsorban a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, a hazai túzok-koordinátor, Lóránt Miklós is megszólal. További részletek a DINPI Facebook oldalán.

Téli túzokszinkron számlálás - jó hírek, 2000 példány felett a kárpát-medencei állomány

Ahogyan korábban írtuk a honlapon, a téli időszak fontos a túzokállományok megszámlálásakor. A kisebb vegetációjú időszakban egyszerűbb az ilyenkor egyébként is nagyobb csapatokban mozgó túzokok megtalálása és megszámlálása. Ezt a munkát az országban egy időben, úgynevezett szinkronban végezték a fajjal foglalkozó terepi szakemberek. A hazai állományszámlálásért felelős Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közzé tette az idei téli számlálás adatait a honlapján. Az elmúlt évek legmagasabb túzoklétszámát sikerült rögzíteni idén, a teljes kártpát-medencei állomány meghaladja a 2000 példányt!

Oldalak