Mit tehetünk a túzokért?

Mit tehetek, ha gazdálkodó vagyok?

A túzok fennmaradásának egyik legfontosabb veszélyeztető tényezője a faj szempontjából kedvezőtlen gazdálkodás. Túzok élőhelyen a fajjal kapcsolatos agrár-környezetgazdálkodási célprogram, itt található Natura 2000 gyepeken a kötelezően betartandó előírások a faj védelmét szolgálják. A projekt ezen felül kidolgozza a túzok számára kedvező gazdálkodási gyakorlatokat összegző útmutatót. Ezt az útmutatót hamarosan közöljük a honlapon!

Amennyiben gazdálkodási tevékenység során túzokot észlel, és olyan helyen gazdálkodik, ahol egyébként nem jellemző a túzok előfordulása, nincs rendszeres kapcsolatban illetékes nemzeti park igazgatósággal, pl. túzokos AKG kapcsán, kérjük, a tuzok@mme.hu címre küldjön számunkra elektronikus üzenetet! Kérjük, az üzenetben legalább a legközelebbi települést tüntesse fel, de GPS koordináta még hasznosabb a túzokvédelem számára!

Ezúton is köszönjük a már elküldött adatokat!

Tavaszi, nyári mezőgazdasági munkák során fészekről felriadó túzokkal találkozáskor javasoljuk a -  túzokos AKG szabályaiban is lefektetett - területileg illetékes nemzeti park igazgatósággal a kapcsolat felvételét a teendők meghatározása érdekében.

Mit tehetek, ha vadgazdálkodó vagyok?

A túzokok élőhelyén a nagy állományokkal rendelkező ragadozók (róka, borz, kóbor háziállatok), valamint fészkeket dézsmáló vadászható varjúfélék (szarka, dolmányos varjú) és a vaddisznó közvetlenül veszélyeztetik a fészkelő madarakat és a fiókákat. A projekt kidolgozza a túzok számára kedvező vadászati, vadgazdálkodási gyakorlatokat összegző útmutatót. Az útmutatót hamarosan közöljük a honlapon!

Amennyiben vadgazdálkodási tevékenység során túzokot észlel, és egyébként nem jellemző a területen a túzok előfordulása, kérjük, a tuzok@mme.hu címre küldjön számunkra elektronikus üzenetet! Kérjük, az üzenetben legalább a legközelebbi települést tüntesse fel, de GPS koordináta még hasznosabb a túzokvédelem számára!

Ezúton is köszönjük a már elküldött adatokat!

Mit tehetek, ha túzokot látok, laikus vagyok?

A túzok jelenlegi hazai élőhelyeit jól ismerjük, az állományt rendszeresen ún. szinkronszámlálások során becsüljük. Tudható ugyanakkor, hogy a faj néhány évtizeddel korábban az ország számos olyan pontján is megtalálható volt, ahol ma ismereteink szerint nem fordul elő. Az egykori, illetve ismeretlen élőhelyek feltárásában hatalmas segítséget jelenthetnek az eseti megfigyelések is. Kérjük, ha túzokot észlel, vagy előfordulásáról tudomást szerez, jelezze felénk a Madárhatározó alkalmazás segítségével. Madárhatározó applikáció hiányában a tuzok@mme.hu elektronikus címre is várjuk a fajjal kapcsolatos bejelentéseket. Kérjük, legalább a legközelebbi települést adják meg ebben az esetben, de GPS koordináta még hasznosabb a túzokvédelem számára. A honlapon található egyéb elérhetőségeinken is várjuk a visszajelzéseket!

Kérjük, ha kirándulás, természetjárás közben túzokot, túzokokat észlel, ne közelítse meg őket, ha gépkocsiból észleli a madarat, madarakat, a kocsival maradjon a műút mellett, a környező földutakra hajtva ne kezdje közelíteni az egyedet, egyedeket, illetve ha a madár közel, 100 m-en belül van, a kocsiból ne szálljon ki, még egy fotó erejéig sem. Különösen telelési időben a felriasztott túzokok sok energiát veszítenek, illetve a felzavarásuk növelheti a vezetéknek ütközés veszélyét is. Szintén érzékeny a faj a költési időszakban (április-június), ekkor a túzokélőhelyeken a műutakat, kijelölt utakat használjuk, ne vágjunk át gyepeken, mezőgazdasági táblákon természetjárás közben.