Mit tehetünk a túzokért?

Mit tehetek, ha gazdálkodó vagyok?

A túzok fennmaradásának egyik legfontosabb veszélyeztető tényezője a faj szempontjából kedvezőtlen gazdálkodás. Túzok élőhelyen a fajjal kapcsolatos agrár-környezetgazdálkodási célprogram, itt található Natura 2000 gyepeken a kötelezően betartandó előírások a faj védelmét szolgálják. A projekt ezen felül kidolgozza a túzok számára kedvező gazdálkodási gyakorlatokat összegző útmutatót. Ezt az útmutatót hamarosan közöljük a honlapon!

Mit tehetek, ha vadgazdálkodó vagyok?

A túzokok élőhelyén a nagy állományokkal rendelkező ragadozók (róka, borz, kóbor háziállatok), valamint fészkeket dézsmáló vadászható varjúfélék (szarka, dolmányos varjú) és a vaddisznó közvetlenül veszélyeztetik a fészkelő madarakat és a fiókákat. A projekt kidolgozza a túzok számára kedvező vadászati, vadgazdálkodási gyakorlatokat összegző útmutatót. Az útmutatót hamarosan közöljük a honlapon!

Mit tehetek, ha túzokot látok, laikus vagyok?

A túzok jelenlegi hazai élőhelyeit jól ismerjük, az állományt rendszeresen ún. szinkronszámlálások során becsüljük. Tudható ugyanakkor, hogy a faj néhány évtizeddel korábban az ország számos olyan pontján is megtalálható volt, ahol ma ismereteink szerint nem fordul elő. Az egykori, illetve ismeretlen élőhelyek feltárásában hatalmas segítséget jelenthetnek az eseti megfigyelések is. Kérjük, ha túzokot észlel, vagy előfordulásáról tudomást szerez, jelezze felénk a Madárhatározó alkalmazás segítségével, vagy a honlapon található elérhetőségeinken.